10 tips til deg som skal gifte deg
1. Sett dato og book lokale for vielse og bryllupsfest
Det første dere bør gjøre er å sette datoen for bryllupet, for deretter å booke vielseslokale og sted for bryllupsfesten. Slik at dere sikrer at både ønsket vielsessted og festlokale er ledig denne dagen. Dere bør også ha en viss oversikt over gjestelisten, slik at lokalet er tilpasset den mengden folk dere ønsker å be i bryllupet. Budsjettet bør dere også ha tatt stilling til, slik at lokalet dere velger er innenfor budsjettet deres.
2. Få oversikt og kontroll – Den Store Bryllupsguiden
Det kan virke litt uoverkommelig å planlegge et helt bryllup. Så fort dere har kontroll og oversikt, virker ikke ting så overveldende mer. Vi har gitt ut boka ”Den store bryllupsguiden ” som er et flott verktøy for nettopp dette. Boka inneholder over 80 sider med alt fra skjemaer, sjekklister, inspirasjon, tips og plass for egne notater. Den hjelper dere rett og slett å få kontroll over planleggingsprosessen på en oversiktlig og enkel måte. Her finner dere inspirasjonssider, sjekkliste, budsjettmal, gjesteliste, innkjøpsliste, gaveliste, sjekkliste til fotografen, kjøreplan for bryllupsdagen og planleggingssider for vielse, bryllupsfest, antrekk, pynt, servering, hjelpere, kontaktpersoner, transport, overnatting, og bordplassering. Boka finner du HER
3. Begynn tidlig å se etter brudekjole
Det er anbefalt å bestille brudekjolen ca. 6 måneder før bryllupet fordi det kan være opp til 4 måneders leveringstid, pluss at kjolen mest sannsynlig trenger å justeres noe. De er for eksempel ofte for lange og dette trengs å justeres hos skredder.
4. Velg et tema / fargestil:
Gjennomgående farger eller et tema vil løfte bryllupet deres til nye høyder, og gi den ekstra «wow»-faktoren som vil imponere gjestene deres. Når dere har bestemt dere for en stil vil det også bli lettere å pynte lokalet, velge blomster, bildestil og annet.
Et tema trenger ikke være for komplisert, det kan f.eks være noen faste farger dere benytter på trykksaker, dekorasjoner, blomster og eventuelt tilbehør som brudgommens slips og forloverens kjole. Ved å være gjennomførte på tema vil gjestene deres allerede når de mottar invitasjonen få en pekepinn på hva de kan forvente i bryllupet. Vi har samlet flere tavler med inspirasjon til bryllupstemaer på pinterest HER
5. Sende inn skjemaer til skatteetaten:
Før dere kan gifte dere, må Skatteetaten sjekke om dere oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap. Skjemaene lastes ned på skatteetaten og sendes samlet til deres lokale skattekontor. Det anbefales å være tidlig ute, men ikke mer enn 4 måneder før giftemålet, på grunn av papirenes gyldighetstid. Forventet behandlingstid er minst 2 til 3 uker. Den raskeste måten er å søke om prøvingsattest elektronisk hvis dere begge har norsk personnummer. Da får dere attesten så fort alle har skrevet under.
Skjemaer som må fylles ut:
– Egenerklæring: Brudeparet fyller ut hvert sitt skjema.
– Forlovererklæring: Fylles ut av to forlovere – én fra hver side.
– Tidligere gift? Erklæring om skifte må fylles ut.
– Endre navn? Melding om endring av navn må fylles ut.
Skjemaene finner dere på HER
6. Tips til et rimeligere bryllup
Det er ikke til å stikke under en stol at en bryllupsfest koster en del penger. Det finnes derimot en del ting man kan gjøre om dere ønsket å kutte noen kostnader. Noen tips er; å velge et lokale hvor dere selv kan stå for mat og drikke, lag og bestill pynt fra f.eks Ebay, kjøp forskjellige snittblomster og sett de sammen til buketter selv. Flere tips til et rimeligere bryllup har vi skrevet om HER
7. Overnatting for gjestene
Har dere gjester som kommer langveisfra og har behov for overnatting? Det kan være smart å gjøre en avtale med et hotell hvor gjestene kan booke overnatting. Ved at dere samler flere på samme hotell kan dere kanskje avtale en rimeligere pris for gjestene deres.
TIPS! Legg igjen en liten hilsen til gjestene deres, som hotellet gir ut ved innsjekk eller plasserer på rommet til gjestene. Det kan for eksempel være informasjon over dagen de har i vente, program eller en liten gave.
8. Bordplassering
Dere ønsker at gjestene skal ha det koselig rundt bordet, så ta hensyn til dette når dere plasserer personer sammen. Plasser for eksempel tilbakeholdne personer i nærheten av utadvendte personer, personer i samme aldersgruppe eller med like interesser. Sørg for at alle sitter i nærheten av noen de kjenner fra før, da vil man gjerne slappe mer av. Ta også hensyn til vinduer og lys når dere setter opp bordene slik at brudeparet ikke sitter med vinduer bak seg og risikerer at alle bildene blir i motlys.
9. Prioriter film og foto
I etterkant av den store dagen setter dere pris på at minnene er godt dokumentert og bevart.
Gjør derfor god research før dere velger fotograf. Dere må også ta stilling til hvor mye av dagen dere ønsker fotografert og husk å sjekke hva som følger med i prisen. Om dere får filene digitalt er dere mye friere i etterkant til å fremkalle bilder der dere selv ønsker. PS! I den store Bryllupsguiden finner dere en stor sjekkliste med bilder som bør fotograferes, slik at ingen viktige øyeblikk blir glemt.
10. Det lille ekstra
Det er mange morsomme og kreative innslag som kan inkluderes i bryllupet for å gi dagen det lille ekstra. Noen eksempler er Photobooth, Candybar, Dokurv og mer. Flere tips til hvordan dere kan tilføre bryllupet deres det lille ekstra har vi skrevet om HER
For flere tips og inspirasjon følg oss gjerne på Instagram HER og Facebook HER
Lykke til med planleggingen!
Q: Når skal du gifte deg?